Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek uzun süredir beklenen kamu tasarruf paketini açıkladı. Fiyat istikrarı, mali disiplin, sürdürülebilir cari açık ve yapısal dönüşüm önceliklerine göre hazırlanan programda harcama tedbirleri kamuda tasarruf, bütçede harcama disiplinini sağlama ve kamu yatırımları başlıkları altında sıralandı.
Kamuda tasarruf başlığı taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurtdışı geçici görevler, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderleri ve diğer cari harcamalar olarak 8 başlıkta toplandı.
Bütçede harcama disiplinine yönelik olarak mal ve hizmet alım ödeneklerinde %10 kesinti, yatırım ödeneklerinde %15 kesinti yapılacağı belirtildi. Ayrıca tek seferlik gelirlere dayalı kalıcı harcama programlarının başlatılmaması, kamu kurumlarının bütçe ödeneğine göre yatırım projelerini yürütmeleri, merkezi yönetim kapsamındaki yatırım ödemelerinin İl Özel İdarelerine başlangıçta değil hakediş karşılığı ödeme yapılması, 2024 yılında harcamaların gözden geçirilmesi ve bu çerçevede verimsiz harcamaların 2025’ten itibaren sonlandırılması ilkeleri benimsendi.
Kamu yatırımları ile ilgili olaraksa fiziki ilerlemesi %75’in üzerinde olan yatırım projeleri, deprem riski nedeniyle gerekli olan yatırım projeleri, Kahramanmaraş ve Hatay depremleri sonrasında planlanan projeler, tarımsal sulama başta olmak üzere gıda arzını artıran projeler, yeşil ve dijital dönüşüm ile OSB liman-demiryolu bağlantı projeleri öncelikli kalmak suretiyle zorunlu haller dışında yeni proje kabul edilmeyeceği açıklandı.
Açıklamalar ilkesel düzeyde kalırken hangi yatırımların belirtilen kapsama girdiği, bütçe harcama disiplinine yönelik önlemlerden ne kadarlık nominal bir tasarruf elde edilmesinin beklendiği ya da kamu istihdamında söz konusu olacak taşıt alımına sınırlama, 3 yılda emekli olanlar dışında yeni alım yapmama gibi kamu tasarruflarından bütçeye ne kadarlık bir kaynak yaratılacağı ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Az detay verilmesi nedeniyle açıklanan tedbirlerin bütçeye etkisini değerlendirmek güç ancak Sayın Yılmaz’ın hedef vermek yerine %5.2 olarak gerçekleşen geçen senenin altında bir bütçe açığına ulaşılabileceğine dair açıklamaları yılsonu hedefinin %6.4 olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu sene için tasarruf tedbirlerinin %1.0’in üzerinde etki edeceğini söyleyebiliriz.